donderdag 24 oktober 2013

Mind your step!

Tot voor kort hoorde je er nooit iets van maar de laatste paar jaar is het echter een steeds vaker voorkomend fenomeen. Zinkgaten worden worden ze genoemd, oftewel sinkholes. Wellicht heeft u ze ooit in het klein mogen meemaken, een wegverzakking bijvoorbeeld. In oorden ver weg van het veilige Nederland zijn ze echter wat groter, veel groter. Huizen en auto’s zijn opgeslokt door de plotse instorting van het aardoppervlak. Stemmen gaan op dat dit het resultaat is van boren, graven en het creĆ«ren van mijnen.
Maak kennis met een gigantisch zinkgat in Guatamala, zo’n 2 jaar geleden. In het hart van Guatamala Stad ontstond er plotseling een gat van 20 meter bij 30 meter. Het kostte 15 mensenlevens en een volledige fabriek werd opgeslokt. Lekkages in rioolpijpen, een vulkaanuitbarsting en een tropische storm worden gezien als de voornaamste redenen van deze tragische gebeurtenis.

In augustus 2012 is er in Louisiana, een staat in Amerika, hetzelfde voorgevallen. Ditmaal niet in het midden van de stad maar in de bossen. 350 mensen hebben hun huis moeten verlaten door instortingsgevaar van het nabijgelegen zinkgat. Hieronder een korte video van dit merkwaardige fenomeen:



Zo ook in China, in de stad Guangzhou. Twee volledige gebouwen werden opgeslokt door de aarde, er vielen geen gewonden maar er moesten 300 mensen geƫvacueerd worden.




Zo zijn er bijzonder veel recente voorbeelden van deze plotselinge aardverzakking. Een Amerikaanse vrouw uit Ohio had de schrik van haar leven toen ze op een doodnormale dag met haar auto onderweg naar huis was. Plots opende zich een gat vlak voor de auto van Pamela Knox. Ze viel 3 meter naar beneden met haar auto, dwars door het asfalt. De hulpdiensten moesten er aan te pas komen om haar te bevrijden uit haar vastgeklemde bolide.




Voorbeelden te over, hieronder nog een fragment van dit merkwaardige fenomeen. Laten we hopen dat het brave Nederland deze gapende gaten bespaard blijft.




Yvo de Smit

1 opmerking:

Blogarchief