donderdag 24 oktober 2013

Wijsheden - van Rianneke

Sommige mensen hebben een opmerkelijke kijk op zaken. Ze denken na over zaken die eigenlijk heel gewoon lijken of zaken waarvan je alles al dacht te weten.

Ik introduceer u Rianneke van de Weerdt. Zij is een derdejaars studente aan de lerarenopleiding Biologie van Fontys in Tilburg. Op dit moment verblijft zij voor haar studie in Stockholm. Zij is bereidt haar opmerkelijke wijsheden met ons te delen: 

“Algemeen bekend is dat de aarde overbevolkt raakt en dat het niet goed gaat met het milieu. Mensen zijn hard aan het schreeuwen over deze onderwerpen in de media, of ze gelijk hebben laat ik in het midden, maar ondanks dit is de wereldbevolking zich naar mijn mening nog niet helemaal bewust van de ernst van de situatie. De mens gebruikt de wetenschap en uitvindingen om het leven op aarde te verbeteren, maar creëert daarmee grote problemen die ze zelf niet kan oplossen. Als voorbeeld wil ik de problemen met de kerncentrale in Fukushima noemen. Deze problemen zijn ontstaan na de tsunami in 2011. De instabiele reactoren moeten nu nog steeds continu gekoeld worden met water. Dit resulteert in gigantische hoeveelheden radioactief koelwater die opgeslagen worden in de buurt van de kerncentrale. Het is een maatregel ter voorkoming van een nog grotere kernramp, maar het is zeker geen oplossing van het probleem. Mijn punt is dat de mens dingen maakt, doet en neerzet op de aarde die men niet onder controle heeft. Het uitvinden van een kernreactor is één ding, maar nu? Duizenden jaren blijven koelen tot de kern een keer uiteen valt?

Laatst sprak ik met een huisgenoot uit India. Hij vertelde mij dat een bepaalde vorm van kanker de meest voorkomende ziekte is in zijn geboorteplaats. De landbouw wordt daar volgespoten met pesticiden. Dit doet men omdat ze de juiste hoeveelheden niet weten. Het drinkwater gaat vervolgens ook vol chemische rotzooi zitten. Mensen die niet rijk genoeg zijn om flessen drinkwater te kopen, gebruiken dit vervuilde water dagelijks. Is dit een rede om te stoppen met al die pesticiden? Nee, ze gaan gewoon door.

Ik weet niet of u de film "The Matrix" heeft gezien?
Er is een scène waar de ‘bad guy’ tegen de ‘good guy’ zegt: "I'd like to share a revelation that I’ve had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realised that humans are not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment; but you humans do not. Instead you multiply, and multiply, until every resource is consumed. The only way for you to survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern... a virus. Human beings are a disease, a cancer on this planet, you are a plague, and we are the cure."

Vernietigen wij, mensen, als soort de aarde? Zijn wij een virus dat langzaam onze aarde, ons thuis, uitbuit en vervuild tot we ergens anders heen moeten? Is de maan ons volgende medium wat we vernietigen zullen? Laten we hopen dat het zo ver niet hoeft te komen.

Wilke Stuij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief