zaterdag 26 oktober 2013

Wetenschap maakt alvleesklier

Meerdere malen je glucosewaarde meten en insuline spuiten. Het is in Nederland voor ongeveer 100.000 mensen een dagelijkse routine. Over een paar jaar kan dit probleem misschien helemaal uit de wereld zijn. Robin Koops ontwikkelt samen met een groep wetenschappers een kunstmatige alvleesklier.

In september gingen de geruchten al door Nederland, er is een kunstmatige alvleesklier op komst. Nu mag iedereen het weten. Sinds 2004 zijn Robin en twee andere wetenschappers al bezig met dit project en in 2015 verwachten zij een grote doorbraak in de hele wereld.
Met hulp van het AMC ziekenhuis, het Rijnstate, universiteit Twente en het bedrijf Inra hebben zij dit onderzoek mogelijk kunnen maken. Begin 2014 wordt het eerste handbare prototype thuis getest bij patiënten van het Rijnstate.
Het gaat om suikerpatiënten met diabetes type 1. Zij moeten meerdere keren per dag prikken, koolhydraten meten en insuline spuiten. De kunstmatige alvleesklier regelt en meet automatisch het bloedsuiker van de patiënten. Het kunstmatige alvleeskliersysteem bestaat uit een glucosesensor, een computeralgoritme, een insulinepomp en glucagonpomp. Een glucagonpomp heeft de omgekeerde werking van insuline en maakt het mogelijke om de bloedsuikerspiegel weer omhoog te brengen. De onderhuidse glucosesensor meet het bloedsuiker en geeft dit door aan het computeralgoritme. Deze berekent of en hoeveel insuline of glucagon toegediend moet worden. Op deze manier hoeft de patiënt zelf deze beslissingen niet meer te nemen en wordt dit volledig overgenomen door de kunstmatige alvleesklier.

De kunstmatige alvleesklier is een enorme ontwikkeling en volgens Robin Koops, zelf ook diabetes patiënt, geeft dit een verbeterde kwaliteit van leven. Hij test de kunstmatige alvleesklier altijd eerst zelf voordat hij ook de rest van Nederland en straks de rest van de wereld het product laat testen.

De wetenschappers zijn deze week genomineerd voor een tweede prijs. Eerder al ontvingen zij €10.000 als publieksprijs van het diabetes fonds. ''Erkenning voor acht jaar hard werken'' is de eerste reactie van Robin Koops. 7 November horen zij of ze ook de Herman Wijffels Inovatieprijs in de categorie zorg en welzijn hebben gewonnen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een kansrijke innovatie die bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Esmee Snijder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief